ÚDENÝ LOSOS
Losos je jedna z mála ryb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.
Na začiatok treba vybrať správny filet. Dajte určite prednosť kvalitným predajcom,
ktorí môžu zaručiť čerstvosť vašej ryby.
Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filetu, kde je mäso najkvalitnejšie
a nie je príliš hrubé tak, ako pri hlave. Údiť lososa je najvhodnejšie
v chladnejších mesiacoch, kedy teplota nepresahuje 22°C.
ZÁKLADNÝ RECEPT NA ÚDENIE LOSOSA V STUDENOM DYME
cca 700g chladený filet lososa s kožou
100g morská soľ
50g cukor - ideálne hnedý
1 čajová lyžička nahrubo pomleté čierne korenie
k servírovaniu:
olivový olej, citrón, mleté korenie
Zmiešame soľ s cukrom.
Filet položíme do misy kožou dolu a celý ho prekryjeme pripravenou zmesou.
Zakryjeme kusom potravinárskej fólie (nebalíme ho však) a zaťažíme napr. menším hrncom,
aby sme celý proces nasolenia urýchlili. Necháme odležať v chladničke po dobu 8-12 hod.
(vyššie filety potrebujú kľudne aj 24-36hod.), aby sa správne presolili a stratili časť vody.
Po vytiahnutí lososa z chladničky by mäso malo "plávať" vo vlastnej šťave a byť pevnejšie.
Filet poriadne umyjeme pod studenou vodou, dobre osušíme a môžeme vložiť do udiarne.
Odporúčame umiestniť kožu dole na sieťované rošty, ktoré sme predtým potreli olejom.
Údenie trvá 12-24hod. (čím dlhšie vydržíte, tím bude losos lepší) a
teplota udiarne by nemala presiahnuť teplotu 30°C. Po vyúdení necháme
odležať aspoň 4hod. v chlade alebo najlepšie cez noc. Krájame na tenké plátky,
ktoré môžeme pokvapkať trochou citrónovej šťavy,
olivového oleja a čerstvo namletým čiernym korením.
ÚDENÝ LOSOS V TEHOTENSTVE
Pokiaľ sa v tehotenstve vyhýbate údenému lososovi, máme dobrú správu. Už nemusíte byť prehnane ostražití.
Losos je prospešný pre tehotné ženy a ich plod vďaka svojmu vysokému
obsahu omega 3 mastných kyselín.
Okrem toho obsahuje oproti ostatným rybám výrazne menšie množstvo ortute.
Je však veľmi dôležité používať iba čerstvé ryby z overeného zdroja so zárukou akosti.