Dámy, páni. Ak sa nechcete na najbližšej veselici doriadiť z domácej slivovice, zoberte si do vrecka kus vlastnoručne naloženého a vyúdeného bôčiku. Na premastenie, hej?
Čo je na to treba? Bravčový bok s kožou cca 1kg/kus, 20-25g pragandy (kto nie je zástanca, tak soľ), 3-4 strúčiky cesnaku – najemno nasekané/rozdrvené. Nálev na mäso: 1 liter vody = 60g pragandy/soli.
Očistené kusy mäsa posyp soliacou zmesou. Bacha na poľských cestárov, túto soľ nebrať. Pokiaľ ale máš tú správnu soľ, s láskou ju starostlivo zapracuj do mäsa. Pretože čo raz v mládí zapracuješ, na tom si v starobe pochutnáš! Nevynechaj žiadny záhyb, zmes musí byť všade. S cesnakom to isté.
A keď už si hotový, mäso daj do čistej misy a ulož na dva dni do chladničky.
Po dvoch dňoch príde čas na nálev. V litre vody rozpusti 60g soliacej zmesi. Nálev vychladíš a mäso zaleješ tak, aby bolo ponorené, ako Titanic. Zaťažíš pokrievkou a znova do chladničky. Na desať dní, ale radšej dva až tri týždne. Čím tučnejšie mäso, tým dlhšie. Takto sa pozná pravý chlap, či vie počkať na svoje údené.
Taký chlap obdeň mäso kontroluje, či nálev správne vonia. A keď je mäsa viac, správny chlap ho aspoň raz poprehadzuje oddola nahor a naopak.
Keď príde ten správny čas, chlap mäso vyberie, opláchne vo vlažnej vode a napichne na hák. Nechá aspoň hodinu odkvapkať pri izbovej teplote. Medzitým si vyhreje udiareň na 60-80°C... a môže pomaly nakladať. Správny chlap údi šesť hodín a pravidelne kropí. Piliny. Rovnako ako správna ženská.
Trpezlivosť potrénujeme ešte raz a to cez noc po vyúdení, keď dáme bôčik stuhnúť do chladničky. A potom to už konečne môžeme zjesť.