MAKRELA JE VĎAČNÁ RYBA NA ÚDENIE A PRÍDE VHOD, AK S DYMOM TEPRVE ZAČÍNATE.
PATRÍ MEDZI TUČNÝ RYBY, MÄSO JE ŠŤAVNATÝ A NAVIAC SI SPLNÍTE DENNÚ DÁVKU OMEGA-3, TAKŽE JE TO VLASTNE TAKÁTO SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ. PRE MA TEDA URČITE
PATRÍ MEDZI TUČNÝ RYBY, MÄSO JE ŠŤAVNATÝ A NAVIAC SI SPLNÍTE DENNÚ DÁVKU OMEGA-3, TAKŽE JE TO VLASTNE TAKÁTO SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ. PRE MA TEDA URČITE
JOHANN TO MÁ ZMÁKLY A VŠETKY POMERY PRESNE VYLADENÝ, TAKŽE NASYPTE CELEJ Vrecúško DO 1 LITRU VODY A PÁR MINÚT POVAŘTE. STAČÍ, KEĎ SA VODA BUDE V HRNCI LEN TAK POVALOVAŤ, AKO KEĎ ŤAHNETE VÝVAR.
PREVARENÝ NAKLADACÍ LÁK NECHAJTE CHVÍLKU ORAZIŤ, PRELEJTE DO NAKLADACIE NÁDOBY A DOĽAJTE ĎALŠÍCH 5 LITROV STUDENEJ VODY. TOTO VŠETKO JE POTREBA VYCHLADIŤ NA LEDNIČKOVÚ TEPLOTU.
TÍ Z VÁS, KTO SI CHCETE LÁK POLADIŤ PO SVOJOM, ALEBO VYSKÚŠAŤ ÚDENIE MAKRELY LEN SO SAMOTNOU SOLOU, DRŽTE SA POMERU 50-60 G SOLI NA 1 LITER VODY. TO BUDE NA TENHLE ÚLOVOK TAK AKORÁT. BEZ DEBAT.
AKO MÁTE LÁK HOTOVEJ A VYCHLADENEJ, JE ČAS PRIPRAVIŤ MAKRELY. AK NIE SÚ KUCHANÉ, TAK SMELO DO TOHO. ČI STE NIEKEDY UŽ RYBY KUCHALI, NEČAKÁ VÁS TU NIČ MOC NOVÉHO. IDE TO ĽAHKO.
VYKUCHANÉ RYBY OPLÁCHNITE POD STUDENOU VODOU A PAK S NIMA MÔŽETE ROVNÚ DO LÁKU. DAJTE MAJZLA, NECH SÚ VŠETKY PONORENÝ A NEZOSTANE NIKDE VZDUCH. V LÁKU ICH NECHAJTE MIN. 12, ALE IDEÁLNE 24 HOD.
PRÍPRAVA MAKREL PRED ÚDENÍM
MAKRELY VYŤAŽENÝ Z LÁKU OPLÁCHNITE VLAŽNOU VODOU A VYPERTE VŠETKO KORENIE, ČO NA NICH ZOSTALO. JE DOBRÝ IM NECHAŤ HODINKU V IZBOVEJ TEPLOTE.
MEDZITÍM SI PRIPRAVTE UDIRNU. ROZTOPTE JU NA 70 °C, DAJTE DO ODKAPOVEJ MISKY NOVÝ PIESOK, POD NEJ ALOBAL, ČI PAK MÁTE MIEN PRÁCE. STAROSTLIVO OSUŠENĚ MAKRELY POTOM NAPÍCHNITE NA HÁČKY.
JA POUŽÍVAM KLASICKÁ ÚČKA, ČO STE DOSTALI K UDIERNE, ALEBO ICH KÚPITE TU. ÚČKO SA PROSTRČÍ PUSOU Z BRUŠKA A HROT OBTOČÍ OKOLO CHRÁNIKY. TAKTO POVEŠENÁ MAKRELA Z HÁČIKA NESPADNE, NA TO VSADÍM HLAVU.
MAKRELY ZAVESTE DO VYHRIATEJ UDIRNE A NECHAJTE ICH TAM PRIBLÍŽNE 3 HODINKY. TEPLOTU DRŽTE OKOLO 70 °C A NECHÔĎTE VÝRAZNE CEZ 80, ČI TO MÁ ŠŤAVU. Na údenie makrely používam rad kombinácii buku a jelša. TAK RAUŠOVNÉ ÚDENIE!
INŠPIROVALI STE SA? TAK RAUŠOVNÉ ÚDENIE!
Nech vám šmakuje.