Čo budete potrebovať do základu?
Sused, v ideálnom prípade 1x väčší ľadový šalát, 8x prepeličie vajcia, 1x tvrdé jablko, hrsť vlašských orechov, ideálne údených, jedlé kvety na ozdobu. Na dresing potom budete potrebovať 6 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy, 2 lyžice kyslé smotany alebo jogurtu, 1 lyžičku medovej horčice, soľ a korenie.
Ako pripraviť prepeličie vajcia pre údenie
Prepeličie vajcia nechajte chvíľu odstáť, potom vložte do vody, přiveďte do varu a varte 2 minúty od bodu varu. Rýchlo ochlaďte a opatrne olúpte vajcia.. Nie je to ľahké panstvo, ale výsledok stojí za to. Nepokrájané vajcia vložte do pripravenej udiarne (zahriate na 25-30 stupňov) a nechajte ich spolu s vlašskými orechmi údiť približne 2 hodiny v studenom dyme.
Zmiešajte olej a ocot, pridajte soľ, korenie, horčicu a nakoniec smotanu. Miešajte, kým sa všetko pekne spojí. Pomer ingrediencií som napísal na začiatku receptu, ale každý podľa vlastnej chuti, samozrejme, ako sa vám páči.
Šalát natrhajte do misky, pridajte na plátky nakrájané jablko a premiešajte s dresingom. Vlašské orechy trochu rozdrťte v ruce a posypte jimi salát. Vajíčka prekrojte na polovicu, osoľte a ozdobte hotový šalát. Nakoniec všetko posypte čerstvo mletým korením. A keďže Veľká noc je hlavne farebná, ozdobte šalát jedlými kvetmi, napríklad sirôtkami. Tak omamné údenie a dobrú chuť!