RECEPTY

JAHŇACIE HAKSNE

Starý Bárta by vám o jahňacine vedel rozprávať. Dostal stehno za fľašu, potom s ním ráno stál v kuchyni ako s novorodencom a tvrdil, že ho „v rúre určite zničí“. Pes sa naňho vraj pozeral podozrivo, ženská už robila miesto v mrazničke – no skrátka celá tá veľkonočná klasika, keď sa človek bojí mäsa viac než švagra. Ja som na to šiel s trochou fištrónu. Napichoval som nálev rovno ku kosti, še...

ÚDENÉ MEDVEDIE MASLO

Kedysi, keď tetičke Marte zostal medvedí cesnak – a že jej zostával často, rástol jej za domom celý lán ako žihľava pri komposte – vždy niečo vymyslela. Raz ho nacpala do sekanej, druhý raz do bábovky (to neskúšajte) a raz... no a raz z neho urobila maslo. Lenže ja som ho predtým strčil do údiarne. A odvtedy bolo jasno. 150g masla 20g medvedieho cesnaku 1 lyžička soli ...

ÚDENÁ PANENKA S PORTSKÝM VÍNOM

keď sa povie panenka, väčšina si predstaví niečo jemné a delikátne. A veru tak to je!Panenka nepotrebuje veľa času na naloženie, no keď jej doprajete štipku luxusu, ako napríklad portské víno, výsledok je echtovný zážitok. Ak ste ešte nemali tú česť s panenkou z preštíka alebo zo španielskeho Iberica, tu je ideálna príležitosť. Tieto kúsky, čo sa vám rozplynú na jazyku, dostanú nový rozmer v komb...

ÚDENÁ SOĽ

Raz som dostal ako darček malý pohár údenej soli a vravel si, že to predsa zvládnem aj sám! No a odvtedy na stole nechýba – od steaku po šaláty, každý štipku ocení.  Najlepšie na tom je, že to nie je žiadna veda a navyše sa s tým dá krásne experimentovať. Tu je postup, ktorý robím ja – jednoduchý, voňavý a vždy úspešný. MALDONSKÁ ALEBO INÁ OBĽÚBENÁ KVALITNÁ SOĽ sitko alebo jemn...

KEŠU ORECHY

ešte ako chlapec som vzal obyčajné kešu oriešky a povedal si, že to treba posunúť ďalej.Pridal som trochu vianočného šmrncu – vanilku, škoricu, štipku korenia a samozrejme aj trocha buka. Keď som ich vytiahol z údiarne, mama len mlčky ochutnala a potom sa usmiala tým spôsobom, čo človeka prezradí. Odvtedy sú tieto údené kešu naším malým rodinným tajomstvom, ktoré sa šíri ďalej po susedoch. A te...

VIANOČNÉ KAČIACE PRSA

kto raz ochutnal údené kačacie prsia, vie, že na stole nemajú konkurenciu. To mäso je ako zamat, šťavnaté a plné chuti – doslova kulinársky poklad. A ako darček?  No poviem vám, že od vás už susedia nikdy nebudú chcieť klasické klobásy. Ak chcete zapôsobiť, siahnite po kačacích prsiach z domáceho chovu alebo overenej kvality. Tento recept vám zaručí, že aj najväčší gurmáni budú mľaskať od...

ÚDENÉ CESNAKOVÉ KLOBÁSY

Pamätám si to dobre – asi v dvadsiatke som stál s otcom prvýkrát pri údení klobás. Vtedy som si uvedomil: bez cesnaku to proste nejde. tá vôňa, ktorá sa ťahala celou záhradou, je nezabudnuteľný. Keď som teraz oživoval tento rodinný recept, bolo hneď jasné – musí znieť presne tak, ako vtedy. Zloženie 100–125 g soli (kto šetrí, drží sa spodnej hranice) 3 kg bravčového boku (bez kože)...

ZAUDENÝ ROASTBEEF

Spomínam si ešte dobre – keď som sa ako mladík túlal po Británii, narazil som raz na pravého britského sira, čo mal údenie ako v malíčku. Myslím, že sa volal Conor. Pri šálke silného čaju mi prezradil tajomstvo svojho najlepšieho kúsku – roastbeefu, ktorý sa v údiarni zmení na pravú anglickú delikatesu. On sám nebol Angličan, ale Ír, a myslím, že sir to tiež nebol, no údeniu rozumel kráľovsky. Tak...

ÚDENÉ PAPRIKOVÉ KLOBÁSKY

Čo ti budem vykladať, sused – s týmito domácimi klobáskami to proste nejde inak. Keď si ich človek celú dobu sleduje vo vlastnej údiarni, majú ten správny šmrnc. Zabudni na tie umelé z obchodu – nevieš, čo tam všetko nalifikovali. A tá chuť – to je skutočná poézia! 100–125 g SOLI 3 kg bravčového boku (bez kože, masovejší kus) 1 kg bravčového pleca (očistené od šliach a iných nec...

OVINENÉ KAČACIE JERKY

Nedávno som sa zarozprával so starým Gregorom pri poháriku vína, čo by sa stalo, keby sa moja kačica náhodou opila. Nakoniec z tej debaty vznikol výborný recept na ovínený kačacie jerky. Nie je to veda, je to len kačica, čo sa v udiarni snaží sucho v krku zahnať deckou polosuchej Frankovky. 800 g prsia bez kože a po očisteníí 2 lyžice (cca 35g) medu 125 ml červeného vína 20 g soli vrchova...

TATARÁK Z ÚDENÝCH SYREČIEK

Tu poznám panstvo iba dva tábory. Niekto syrečky miluje a druhé ich zas nemôže ani cítiť. Ale poviem vám, s touto pochúťkou budete za kráľa hostiny! Stačí na to pár hodín studeného dymu a trénovanej triceps. Tak raušové údenie! syrečky uďte 4 hodinky studeným dymom (max. do 30 stupňov) a potom nechajte chvíľu odležať. Na rozumnú porciu pre 3 ľudí použite 2 kusy syrečkov, takže približne ...

GERHARDOV ÚDENÝ PSTRUH

Sused, vďaka údeným pstruhomvraj náš pradeda postavil prvú udiareň. Je to ťažko uveriteľná maškrta a pritom nie je potrebné mať práve fištróna. Vyúdiť pstruha zvládnete ein zwei, len panstvo kúpte u správneho rybára! Pripravené (vypitvané) pstruhy naložte panstvo do pripraveného Gerhardovho láku. Jedno vrecko je tak akurát na 5 litrov láku. Ten odporúčam najprv prevariť a nechať vychladn...

NÁTIERKA Z ÚDENEJ MAKRELY

KEĎ SA NÁHODOU PANSTVO STANE, ŽE VÁM PO ÚDENÍ ZOSTANE PÁR MAKREL, EŠTE TO NEMUSÍ BYŤ NA ŠKODU. MÁM PRE VÁS TO TIEŽ SICHeR RECEPT NA ĽAHKÚ A RÝCHLU POMAZÁNKU, S KTOROU NA SICHR ZABODUJETE. TAK RAUŠOVNÉ ÚDENIE! Na nátierku budete panstvo potrebovať 200 g mäsa z domácej údenej makrely, 200 g lučiny alebo žervej, 1-2 lyžice bieleho jogurtu, šťavu z ½ citróna kvalitnú soľ a trochu korenia. ...

JOHANNOVA ÚDENÁ MAKRELA

MAKRELA JE VĎAČNÁ RYBA NA ÚDENIE A PRÍDE VHOD, AK S DYMOM TEPRVE ZAČÍNATE. PATRÍ MEDZI TUČNÝ RYBY, MÄSO JE ŠŤAVNATÝ A NAVIAC SI SPLNÍTE DENNÚ DÁVKU OMEGA-3, TAKŽE JE TO VLASTNE TAKÁTO SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ. PRE MA TEDA URČITE JOHANN TO MÁ ZMÁKLY A VŠETKY POMERY PRESNE VYLADENÝ, TAKŽE NASYPTE CELEJ Vrecúško DO 1 LITRU VODY A PÁR MINÚT POVAŘTE. STAČÍ, KEĎ SA VODA BUDE V HRNCI LEN TAK POVALOVA...

Prepeličie šalát

Čo budete potrebovať do základu? Sused, v ideálnom prípade 1x väčší ľadový šalát, 8x prepeličie vajcia, 1x tvrdé jablko, hrsť vlašských orechov, ideálne údených, jedlé kvety na ozdobu. Na dresing potom budete potrebovať 6 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy, 2 lyžice kyslé smotany alebo jogurtu, 1 lyžičku medovej horčice, soľ a koren...

Údené tvarôžky s masťou

Povim vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou Křižanovskou svačinkou.Co budete potřebovat do základu? Jedno balení olomouckých tvarůžků, vepřový sádlo (já ho šmrncnul praženou cibulkou), poctivej bochník ch...

Údené veľkonočné vajce

Vzpomínám si, jak jsme jako malý caparti lítali od domu k domu a proháněli místní studentky nahluchlýho pianisty Konráda. Pentle jsme sbírali jako skalpy a vajíčka? Těch jsme měli plný kapsy. Starší mančaft, kterýmu velel mladej Klicpera je naopak ještě v letu ládoval do sebe a na tajňáka to prokládal borovičkou. Ale povím vám, největší kasaštyk měla přespolní Liběna. U tý se zastavil sn...

ECHTOVNÉ KURA

Potrebujete: 2 chladené kurčatá z dobrého chovu + kastról, do ktorého sa zmestia dve kurčatá a ktorý sa zmestí do chladničky Na údenie odporúčam vpichovací teplomer Na luxusný nálev: 2L vody 100g soli (najlepšie morská soľ bez jódu) 30g cukru alebo medu 5 strúčikov cesnaku 2 pomaranče (najlepšie bez chémie) 2 badiány 1 lyžička čierneho korenia 5 klinčekov 1 celá škorica   &...

Údené hovädzie JERKY

Nehľadajte za tým nič zložité, ide o v dyme usušené mäso... ale sakra návykové! Oplátky na výlete alebo svahu nechajte deckám a pre seba zoberte radšej poctivý flák hovädzieho. Na mäse nešetrite, potrebujete to najchudšie – to vám vydrží dlhšie. Ingrediencie: 1,2kg hovädzie zadné (alebo aj iná chudá časť) 1x šálka kvalitnej svetlej sójovky 3x polievkové lyžice Worchesterovej om...

PULÍROVANÝ VIANOČNÝ KAPOR

Pochválen, panstvo! Štedrý deň sa rýchlo blíži, ale predtým, ako klepnete kapra si dobre premyslite, ako s ním tento rok naložíte. Mám pre vás totiž zaručený recept na trošku inakšie Vianoce, ako ste boli doposiaľ zvyknutí.  Budete na to potrebovať približne 600g chladených filiet z kapra (ideálne vykostené), 150-200g morskej soli, 6 strúčikov cesnaku a čerstvý tymián. Soľ rozpusťte v ...

Hore
24 položiek celkom